miodzik

Produkcja i przechowywanie miodu

Miód to nie tylko naturalnie słodki i smaczny produkt, ale także prawdziwa prozdrowotna bomba. Posiada wiele cennych mikroelementów, a konkretny skład różni się od tego z jakich kwiatów zbierany był nektar do jego produkcji. Miód można jeść solo, dodawać do koktajli, marynować w nim mięso, czy też robić na jego bazie ciasta oraz kremy. Warto zatem bliżej przyjrzeć się temu produktowi, by przekonać się, że on lepszy niż cukier czy inne słodziwa.

Miód — korzystny dla zdrowia

miód Miód, jak zostało to wspomniane, wytwarzany jest z kwiatowego nektaru. Pszczoły siadają ja kwiecie i zbierają z niego pyłek do wola, a następnie zanoszą do ula i układają na plastrach. Podczas takiego przysiadania pszczoła na odnóżach przenosi też pyłek na inne rośliny, dzięki czemu te ulegają zapyleniu, niezbędnego do zawiązania się owocu. Dawniej pszczoły same budowały sobie ule, miały one kształt beczułki, zawieszane były na drzewach, czy pod dachami domów. Obecnie pszczelarstwo to zadanie profesjonalne. Pszczelarze stawiają drewniane ule z gotowymi siatkami na plastry miodu. Kiedy jest on gotowy to wypędza się owady z ula, wyciąga siatkę i odwirowuje, tak by ,,wycisnąć” z nich nektar. Tak powstaje naturalny miód – produkcja jak widać to proces dosyć długi, jednak nie tak skomplikowany jakby się mogło wydawać. Miód gotowy jest jeszcze filtrowany, a następnie przelewany do słoików.

miodzik Tak może stać przez wiele lat – posiada on naturalne konserwanty, dzięki czemu się nie psuje, nawet po otwarciu słoika. Krócej można przechowywać miody z dodatkami. Te z owocami, kakao czy orzechami – mimo iż to suche produkty – zwykle mają określony termin przydatności. Z czasem miód może ulec krystalizacji. Zamiast płynnej masy będzie on twardy, widoczne będą kryształki cukru. Ma to swoje zalety – wtedy łatwiej nabrać jest optymalną ilość na łyżeczkę np. by posłodzić herbatę. Jeśli jednak zależy nam na płynnym miodzie np. do marynaty to wystarczy go podgrzać w naczyniu. Wtedy wróci do stanu bazowego. Miód można też rozpuszczać w mleku, wodzie, czy nawet w karmelu lub maśle – jeśli zatem robimy ciasto to krystalizacja miodu nie przeszkodzi nam w przygotowaniach. Miód to bardzo zdrowy zamiennik cukru, mający szereg prozdrowotnych właściwości.

Działa przeciwbakteryjnie, rozgrzewająco, zawiera mikroelementy, dzięki którym organizm się wzmacnia i ma siłę zwalczyć wszelkie infekcje. Biały cukier ma jedynie funkcje słodzące, zatem nie jest wart zakupu i trzeba ograniczyć jego spożycie. Czas postawić na naturalne opcje, korzystne dla naszego zdrowia.