nowoczesna restauracja

Nietypowe lokale gastronomiczne

Włoska pizza, amerykański burger z wołowiną, czy polskie pierogi z białym serem z pewnością są smaczne i pożywne, ale w końcu mogą się znudzić, nawet jeśli można je jeść na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Nic zatem dziwnego, że pasjonaci sztuki kulinarnej poszukują nietypowych lokali gastronomicznych, w których mogą skosztować oryginalnych dań, których nie widzieli nigdy wcześniej.

Pobyt w restauracji nie musi być nudny!

restauracja Na pewno coraz częściej najlepsze restauracje w Toruniu na starówce serwują dania bez glutenu czy bez laktozy, a także dania wegańskie. Wiele osób unika pewnych substancji ze względu na choroby, czy nietolerancje, ale także ze względu na etykę czy klimat (wegetarianie i weganie). Takim osobom zwykle trudno było znaleźć jakikolwiek lokal gastronomiczny który oferowałby choć jedno danie odpowiadające ich preferencjom. Teraz jednak są bezglutenowe cukiernie, czy bary dla wegan, co niezmiernie sprawę ułatwia. Warto zaznaczyć też, że o ile w tradycyjnych restauracjach dania wegetariańskie występują np. pizza bez mięsa, czy makaron z warzywami, o tyle dań wegańskich nie ma wcale. Nie mogą zawierać nie tylko mięsa, ale i jajek, mleka, czy masła, co znacząco zawęża możliwości przygotowania posiłków.

nowoczesna restauracja Druga kategoria miejsc to lokale serwujące dania kuchni u nas mało znanych. Na mapie miasta znajdziemy lokale z kuchnią polską, czy włoską, czasem też bary sushi czy z chińszczyzną. Teraz jednak trafiają się bary gruzińskie, amerykańskie steak house, czy restauracje z kuchnią indyjską. Tu tak samo jak w przypadku dań wege, pojedyncze dania pojawiały się w kartach menu np. steaki, chinkali, jednak nie można było spróbować nic innego. Teraz koneserzy kuchni azjatyckich, afrykańskich czy innych także mogą stołować się na mieście. trzecia ciekawa opcja dotyczy nie samej kuchni, a raczej przygotowywania posiłków czy ich serwowania. Dawniej ciekawostką były lokale podające dania w całkowitej ciemności. Goście w opaskach na oczach prowadzeni byli do stolika i tam dostawali konkretne dania. Ciemność miała wzmacniać ich zmysł smaku i węchu, bo eliminował zmysł wzroku.

Popularnością cieszą się lokale w których widać jak kucharz przygotowuje jedzenie, mogą być nawet organizowane specjalne pokazy sztuki kulinarnej. To miłe urozmaicenie pobytu w restauracji. Jak widać, nie trzeba decydować się na zwykłego schabowego z surówką, wybierając się na jedzenie na mieście. Można zjeść wegańskiego kebaba, dania kuchni hinduskiej, czy oglądać pracę kucharzy podczas przygotowywania sushi. Będzie to na pewno miła odmiana.