Oszczędzanie na płycie – od czego zacząć?

Na kupno sprzętu kuchennego decydujemy się najczęściej wprowadzając się do nowego mieszkania: wszystko nowe, piękne i błyszczące, a przy okazji, jak to się mówi: jeden remont, jedno sprzątanie. Zdarza się, że zmiany w zestawie AGD inspirowane są tym, co podpatrzyliśmy u znajomych. W końcu nie chcemy odstawać od innych, prawda? Po montażu jednak zaczynamy mieć pewne przemyślenia dotyczące tego, czy nasz wybór jest aby tak opłacalny jak nam się wydawało.

Na gazie czy z prądem?

Od dawien dawna paniom domu w przygotowaniach codziennych posiłków towarzyszą płyty gazowe. Ze względu na swoją niską cenę i dostępność były niezwykle popularne. Do plusów należało doliczyć również to, że gaz również nie był drogi. Jednak aktualnie sytuacja osiągnęła zupełnie inny obrót. Płyty gazowe wciąż są tanie, ale wynika to z mniejszego zainteresowania tym rozwiązaniem. W wielu przypadkach (zwłaszcza w nowym budownictwie), przed kupnem kuchenki gazowej należy postarać się o montaż przyłączy gazowych (lub butli gazowej), a także odpowiedniej wentylacji. Te dodatkowe wydatki to koszt około 1000 złotych. Początki mogą zniechęcić, ale na dłuższą metę użytkowanie płyty gazowej wciąż należy do najtańszych.

Wychodzimy na plus nawet w przypadku przygotowywania posiłku dla dużej rodziny. Oszczędne gotowanie to jedno, należy również wspomnieć o wadach z nim związanymi: płyta gazowa to mnóstwo zabrudzeń i osadów, a także długi czas gotowania potraw. Dodatkowo, jeżeli posiadamy małe dzieci musimy wykazywać się wzmożoną czujnością. Coraz większym zainteresowaniem mogą pochwalić się płyty elektryczne. Występują one w dwóch wariantach: bardziej topornej w użytkowaniu i odpornej na czyszczenie, ale tańszej wersji żeliwnej, oraz nieco droższej, ale wygodniejszej i oszczędniejszej- ceramicznej.

Płyta elektryczna to świetne rozwiązanie dla osób lubiących sytuacje, gdy żyje się taniej: kuchenki te grzeją szybciej niż gazowe, mimo że zużywają do tego celu mniej energii. Często posiadają włączniki bezpieczeństwa i wskaźniki tzw. ciepła resztkowego. Wciąż jednak należy uważać: nagrzane płyty utrzymują temperaturę przez pewien czas od wyłączenia kuchenki: odrobina nieuwagi i poparzenie gwarantowane. Dla osób, którym ciężko jest podjąć decyzję dotyczącą tego co lepsze: gaz czy prąd, wielu producentów jest w stanie zaproponować pośrednie rozwiązanie.

Złoto? Platyna? Nie, indukcja

Fenomenem ostatnich czasów jest natomiast płyta indukcyjna. Jej jednorazowa cena, to koszt około 1000 zł (w przypadku tańszych modeli), decydując się na jej montaż musimy również zaopatrzyć się w specjalny sprzęt dostosowany do nawierzchni płyty. Mimo iż jest sporo droższa od swoich koleżanek, z biegiem czasu zaczyna wyprzedzać je swoją wydajnością. Płyta indukcyjna oszczędność energii zapewnia wyraźną: jej płyty nagrzewają się bardzo szybko, a więc nie tracimy energii. Po skończonej pracy możemy być pewni, że płyta wróci do pierwotnej temperatury równie szybko, jak ją podniosła. Niebezpieczeństwo poparzeń jest sprowadzone do minimum, jednak z tego względu, że kuchnia z płytą indukcyjną opiera się na wykorzystaniu pola magnetycznego, nie powinny się w jej pobliżu znajdować osoby posiadające elektroniczne implanty, np. rozruszniki serca.

Płyta indukcyjna możne zapewnić oszczędne gotowanie przepisy jej efektywnego użytkowania natomiast są krótkie, ale bardzo ważne. Do gotowania należy wybierać tylko garnki ferromagnetyczne, pomagające w pełni wykorzystać potencjał grzewczy kuchenki. Dobry sprzęt kuchenny jest bardzo drogi, aby się nie „naciąć”, należy przed zakupem wykonać mały test: do dna garnka należy przysunąć magnes, jeśli połączy się on z tworzywem to znaczy, że wybrany przez nas model spełnia kryteria. Również kształt dna naszego garnka ma znaczenie: powinno ono być idealnie płaskie oraz posiadać tę samą wielkość co pole grzewcze.

Tak skonstruowany pojemnik lepiej się nagrzewa i utrzymuje ciepło wewnątrz, nie narażamy się w ten sposób na dodatkowe koszty wynikające ze strat energii. Trzecim trikiem na to jak oszczędnie gotować jest przykrywanie naszych potraw w trakcie gotowania: składniki wykorzystują zgromadzone wewnątrz ciepło. Jeszcze lepszym wyborem są garnki ciśnieniowe oraz te przeznaczone do gotowania na parze- w tym przypadku możemy przygotować „za jednym zamachem” posiłek dla całej rodziny. Duże znaczenie dla szybszego gotowania ma również krojenie składników w drobną kostkę.

Podsumowanie

Właśnie podzieliliśmy się kilkoma faktami na temat tego jak oszczędnie żyć po dokonaniu wyboru o zakupie kuchenki. Niektóre z nich są mniej lub bardziej praktyczne, jednak każda coś w sobie ma. Przed zakupem najlepiej jest przeanalizować wszelkie za i przeciw- nie podejmujmy decyzji spontanicznie, ponieważ nie jest to tani produkt. Mamy nadzieję, że nasz artykuł przyczyni się do podjęcia właściwej decyzji.

Dodaj komentarz