lista zakupów

Jak zaoszczędzić na jedzeniu i gotowaniu?

Wydatki na jedzenie są jednymi z największych, jakie ponosimy. Przyjmuje się, że żywność jest droga, dlatego rachunki za nią są wysokie. Czy to prawda? I tak, i nie. W tym wpisie podpowiadamy, jak zaoszczędzić na jedzeniu i gotowaniu tak, aby nadal jadać smacznie oraz do syta.

Oszczędzanie na jedzeniu

Oszczędzanie na jedzeniu nie oznacza, że trzeba kupować tanie produkty najniższej jakości. Wręcz przeciwnie! Ekonomiczne zakupy spożywcze pozwalają jadać zdrowo, smacznie i w urozmaicony sposób. Jak osiągnąć taki cel, wydając na jedzenie mniej pieniędzy niż dotychczas? Oto najważniejsze zasady:

zapasy jedzeniaRegularnie przeglądaj zawartość lodówki, zamrażarki i szafek. Nie pozwól, by żywność, którą masz w swoich zapasach, przeterminowała się. Stare jedzenie musisz wyrzucić, a to duże marnotrawstwo.

Sprawdź, które z posiadanych produktów musisz zużyć w pierwszej kolejności z uwagi na kończącą się datę przydatności do spożycia. W ten sposób zaoszczędzisz pieniądze i unikniesz długiego składowania jedzenia.

planowanie posiłkówPlanuj posiłki. Raz w tygodniu usiądź i spisz pomysły na posiłki w kolejnych dniach. Ustal, co posiadasz (właśnie w tym celu trzeba regularnie sprawdzać zapasy), a co musisz dokupić, aby móc ugotować zaplanowane dania. Staraj się wybierać produkty sezonowe, ponieważ w okresie, gdy jest ich najwięcej, są też najtańsze. W sezonie jadaj zatem dużo świeżych warzyw i owoców, a zimą kiszonek i innych przetworów własnej roboty (kompoty, dżemy, soki).

lista zakupówKupuj z listą. To znany, ale bardzo skuteczny sposób oszczędzania na jedzeniu. Zakupy z kartką wydają Ci się nieefektywne? To błąd.

Pamiętaj, że jeśli w Twoim koszyku znajdzie się tylko to, co zostało zapisane na liście, na pewno nie przepłacisz za zakupy.

Ponadto lista ściśle wiąże się z planowaniem posiłków oraz świadomością tego, co posiada się w zapasach.

naturalne jedzenieInwestuj w nieprzetworzone produkty – gotowe produkty są droższe od surowców, dlatego nie kupuj paczkowanej pizzy, pierogów, zapiekanek, past do chleba itd.

Do koszyka wrzucaj artykuły możliwie naturalne, nieprzetworzone. To dzięki nim skomponujesz zdrowe i smaczne dania.

 

Oszczędzanie na gotowaniu

Aby skutecznie oszczędzać na jedzeniu, należy także ekonomicznie gotować. Jak to zrobić? Oto główne zasady, którymi warto się kierować:

gotowanie tanich zupPrzyrządzaj zupy. To pomysł na posiłek za grosze. Zupę z sezonowych warzyw ugotujesz bardzo szybko, a jeśli wzbogacisz ją ziemniakami, kluseczkami, makaronem albo warzywami strączkowymi, danie stanie się również sycące. Staraj się ugotować zupę w większej ilości tak, aby móc jeść ją 2-3 dni. To oszczędność czasu oraz energii. Jeśli jednak nie lubisz kilka razy z rzędu jadać tego samego, zamróź nadmiar wywaru. Pamiętaj jednak, by w mrożonych zupach unikać ziemniaków, które, pod wpływem niskiej temperatury, stają się niesmaczne.

tanie gotowanieGotuj samodzielnie. Jadanie poza domem generuje wysokie koszty. Codziennie kupowana drożdżówka, kanapka czy batonik uszczuplają portfel i sprzyjają nadprogramowym kilogramom. Aby oszczędzać na jedzeniu i gotowaniu, skończ z przekąskami na mieście. Do restauracji wybieraj się na specjalne okazje, a na co dzień gotuj w domu. Własnoręcznie zrobiona pizza czy pierogi to pyszne przykłady taniego gotowania! Możesz również samodzielnie piec chleb, wędliny, przygotowywać domowe sery i jogurty. Takie produkty będą dużo tańsze i zdrowsze niż gotowce ze sklepu.

Podsumowanie

Mądre oszczędzanie na artykułach spożywczych pozwala odłożyć pieniądze oraz jadać smacznie, zdrowo i do syta. Spróbuj przez jeden miesiąc planować posiłki i kontrolować wydatki na jedzenie, a szybko przekonasz się, że to naprawdę działa.

Dodaj komentarz