wypieki od kucharki

5 pomysłów na to, jak oszczędzić na weselu

Niebawem rozpocznie się nowy sezon ślubny. W Polsce nadal najwięcej tego typu uroczystości odbywa się latem z uwagi na tradycję oraz ładną pogodę. Choć do wakacji jeszcze kilka miesięcy, to pary, które planują swój wielki dzień, już intensywnie pracują nad jego organizacją. To idealny czas, by ostatecznie skalkulować koszty. Wydatki związane z weselem bywają bardzo wysokie, więc wielu narzeczonych zastanawia się, jak je ograniczyć. Na czym zatem warto oszczędzić, aby uroczystość nadal była piękna, a portfel nie świecił pustkami?

W tym wpisie podpowiadam, jak zorganizować wesele w wersji ekonomicznej. Zapraszam do dzielenia się w komentarzach własnymi doświadczeniami oraz inspiracjami!

5 pomysłów na oszczędne wesele

Czy „oszczędne wesele” oznacza, że do jedzenia będą tylko 2 potrawy, a dekoracja sali sprowadzi się do powieszenia kilku balonów? Oczywiście, że nie. Organizacja ekonomicznego wesela to podjęcie szeregu rozsądnych decyzji, które obniżą cenę przyjęcia, ale nie jego jakość. Oto 5 pomysłów na to, jak oszczędzić na weselu i nadal cieszyć się uroczystością na wysokim poziomie:

tańszy ślub poza sezonem 1. Wielki dzień poza oficjalnym sezonem ślubnym

Ślub i wesele w trakcie letnich wakacji to tradycja. Narzeczeni lubią ładną pogodę, która nie wymaga ciepłych ubrań i sprzyja sesjom zdjęciowym na łonie natury. O tych preferencjach wiedzą restauratorzy i inni usługodawcy związani z branżą ślubną. Organizacja wesela w sezonie kosztuje więcej niż poza nim. Jeśli zatem nie zależy Ci na ślubie w lipcu lub sierpniu, wybierz mniej popularną datę lub nietypowy dzień tygodnia.

Organizując uroczystość w lutym albo październiku, zapłacisz dużo mniej niż latem. Dodatkowo część restauracji obniża cenę „talerzyka” podczas przyjęć odbywających się w piątki lub środy. Wczesna wiosna lub jesień są pięknymi porami roku i Twój ślub na pewno też taki będzie. Wesele w piątek? Czemu nie!

Jeśli pora roku czy dzień tygodnia na ślub i wesele nie są dla Ciebie kluczowymi sprawami, wybierz miesiąc poza sezonem albo roboczy dzień tygodnia. Dzięki tej decyzji sporo zaoszczędzisz i nic nie stracisz na jakości samego przyjęcia weselnego.

sezonowe ozdoby 2. Sezonowe i własnoręcznie robione dekoracje

Dekoracje kościoła, pojazdu czy sali weselnej bywają sporym wydatkiem. Aby go obniżyć i jednocześnie nadal cieszyć się pięknymi ozdobami, warto powierzyć ich przygotowanie przyjaciółkom lub kuzynkom z zacięciem artystycznym. Dobrym wyborem może być także zatrudnienie początkującego dekoratora albo absolwenta szkoły plastycznej. Wszystkie te osoby na pewno chętnie pomogą Ci w wykonaniu ładnych dekoracji, za które nie zapłacisz majątku.

Pamiętaj, by w terminie Twojego święta korzystać z sezonowych darów natury, które możesz uzyskać całkowicie za darmo. Przykład: jesienią dostępne są kasztany, żołędzie, jarzębina i różnobarwne liście, które mogą posłużyć do wykonania klimatycznych stroików na weselne stoły. Wiosną możesz użyć wczesnych kwiatów ogrodowych, np. przebiśniegów i szafirków, które razem stworzą uroczy bukiet ślubny. Jeśli nie masz dostępu do darmowych roślin, wybierz te, które w danym terminie są najtańsze, np. białe tulipany. Ich subtelna uroda i wdzięk podkreślą charakter każdego wesela!

wypieki od kucharki 3. Samodzielne robienie weselnych zakupów

Kusi Cię, by zlecić zakup napojów kierownictwu restauracji albo zamówić wypieki w renomowanej cukierni? Jeśli szukasz oszczędności podczas organizacji wesela, wstrzymaj się z takimi decyzjami i dobrze je przemyśl.

Sprawdź, jakie są ceny napojów w hurtowni i porównaj je z kosztorysem z restauracji. Może korzystniej będzie kupić napoje samemu i zawieźć je na salę? Zobacz też, ile zapłacisz za ciasto z cukierni, a jakiej kwoty zażąda np. sprawdzona kucharka. Być może za jej domowe wypieki zapłacisz dużo mniej niż za markowe słodkości. Ta sama zasada dotyczy np. zakupu owoców, elementów dekoracji sali (świec, balonów) czy dodatków do wody (mięty, cytryny). Przy każdej okazji, gdy usługodawca chce Cię „wyręczyć” w obowiązkach pomyśl, czy skorzystanie z jego uprzejmości nie oznacza, że przepłacisz za całe zakupy.

Uwaga! Jeśli chcesz, by ciasta na Twoje wesele upiekła ciocia lub kucharka, sprawdź, czy wybrana przez Ciebie restauracja akceptuje takie rozwiązania. Część lokali nie wyraża zgody na domowe wypieki z obawy przed zatruciem pokarmowym. Takie restauracje zezwalają wyłącznie na słodkości z cukierni, których odbiór potwierdzony jest paragonem.

tradycyjne jedzenie 4. Tradycyjne jedzenie zamiast egzotycznych dań

Oryginalne i egzotyczne potrawy są drogie. Podczas wesela lepiej postawić na sprawdzoną i wszystkim znaną klasykę. Popularne dania na pewno nie zrujnują portfela i uszczęśliwią Twoich gości bardziej niż sushi i koktajl z krewetek.

Próbowanie nowych smaków poszerza horyzonty, ale wesele nie jest najlepszą okazją do eksperymentowania na kubkach smakowych gości. Wiele osób obawia się jadać nieznane potrawy w towarzystwie innych ludzi, ponieważ np. mają wątpliwości, w jaki sposób powinno się je spożywać. Smak i konsystencja niektórych dań także bywają specyficzne, co może nie odpowiadać części gości. Sushi, małże czy krewetki są smaczne, ale lepiej nie włączać ich do weselnego menu. To, że jesteś fanem owoców morza nie oznacza, że Twoi goście także się nimi zachwycą.

Pamiętaj też, by nie serwować na weselu dań kłopotliwych w konsumpcji. Spaghetti jest pyszne, ale łatwo się nim pobrudzić podczas jedzenia. Wyobraź sobie pannę młodą w sukni poplamionej sosem pomidorowym! Niezbyt dobrym pomysłem jest też np. podanie homara. Wiele osób może poczuć się niezręcznie, ponieważ na co dzień nikt nie forsuje jego pancerza, aby dostać się do mięsa. Takich wpadek unikniesz, oferując gościom tradycyjne, dobrze znane dania, nad którymi zapanują z większą łatwością.

polaroid zamiast fotobudki 5. Oszczędzanie na weselnych atrakcjach

Współcześnie wiele par zapewnia swoim gościom mnóstwo atrakcji podczas wesela. Częścią przyjęcia bywa np. popis barmański, konsumpcja regionalnych wędlin oraz nalewek, pokaz fajerwerków i fotobudka. Zastanów się, czy te niespodzianki są Ci naprawdę potrzebne. Może z nich zrezygnujesz albo zastąpisz bardziej ekonomicznymi odpowiednikami?

Rozdanie gościom 2-3 aparatów typu polaroid będzie tańsze niż fotobudka, a wręczenie dzieciom zimnych ogni ucieszy je bardziej niż pokaz fajerwerków. Osobny stół z lokalnymi wyrobami masarskimi i miejscowymi trunkami zastąp deskami wędlin, które obsługa poda gościom.

Goście weselni lubią mieć czas na spokojne jedzenie, tańce i rozmowy, a nadmiar atrakcji bywa męczący. Postaraj się o dobrą zabawę na weselu, ale zachowaj umiar. To najlepsza recepta na udane przyjęcie i szczęśliwych gości!

Podsumowanie

Organizacja ekonomicznego wesela świadczy o odpowiedzialności. Nie sztuką jest wydać oszczędności życia lub wziąć pożyczkę, aby zapłacić za wielką uroczystość.

Warto pamiętać, że zaczynanie wspólnego życia z długami jest lekkomyślne. Zdecydowanie lepiej jest dopasować koncepcję wesela do posiadanych możliwości finansowych. Ustalenie planu wydatków oraz rozsądne dysponowanie budżetem pomogą w osiągnięciu zamierzonego celu. Drobne oszczędności i przemyślane decyzje nie obniżą jakości przyjęcia, które pozostanie w pamięci nowożeńców na całe życie.

Dodaj komentarz